Like us and Subscribe on youtube

Χρήσιμα tips για το πανάρισμα και το τηγάνισμα της κροκέτας


Η παρασκευή της κροκέτας είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητο να υπακούει σε ορισμένους κανόνες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επικάλυψη με υλικά για πανάρισμα και το τηγάνισμα.


Βασική επιδίωξη είναι να σχηματίσουμε μια τραγανή κρούστα στην κροκέτα και να αποτρέψουμε το λάδι, στο οποίο θα την τηγανίσουμε, να εισχωρήσει στο εσωτερικό της, το οποίο επιθυμούμε να είναι αφράτο, στεγνό και ζεστό.

1. Πριν προχωρήσουμε στο τηγάνισμα τοποθετούμε το υλικό της κροκέτας στο ψυγείο για αρκετή ώρα, από 15 έως 60 λεπτά, ώστε να σφίξει και να διατηρήσει τη συνοχή του όταν μπει στο τηγάνι.

2. Για τη δημιουργία της επικάλυψης χωρίζουμε το υλικό μας σε μικρές ποσότητες, το πλάθουμε σε σχήμα μικρής μπάλας ή κυλίνδρου και τo περνάμε διαδοχικά από τρία πιάτα, τα οποία περιέχουν, αλεύρι, αυγό και γαλέτα αντίστοιχα. Η ποσότητα αυτών των υλικών εξαρτάται από την ποσότητα κροκετών που έχουν να φτιάξουμε.

3. Φροντίζουμε, κατά το διαδοχικό πέρασμα από αλεύρι, αυγό και γαλέτα, να μην υπάρχει περίσσευμα υλικού πάνω στην κροκέτα. Γι' αυτό την τινάζουμε σε κάθε περίπτωση.

4. Εναλλακτικά, αντί για τη γαλέτα, ή σε συνδυασμό με αυτήν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δημητριακά ή νιφάδες, πάνκο (γιαπωνέζικο ψωμί), ξηρούς καρπούς, πλιγούρι, παρμεζάνα, κράκερ τυριού, καρυκεύματα και μυρωδικά, σουσάμι ή μαυροκούκι.

5. Σε αυτό το στάδιο είναι καλύτερα να τοποθετήσουμε τις έτοιμες σχηματισμένες κροκέτες στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε ακόμη να τις τοποθετήσουμε στην κατάψυξη πριν τις τηγανίσουμε, αλλά αυτό εξαρτάται από τα υλικά του παναρίσματος και το μέγεθος της κροκέτας.

6. Για το τηγάνισμα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε κάποιο λάδι για τηγάνισμα (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο).

7. Διαλέγουμε ένα βαθύ σκεύος και τοποθετούμε σε αυτό αρκετή ποσότητα λαδιού, αφού οι κροκέτες πρέπει να βυθιστούν σε αυτό με την τεχνική του deep frying.

8. Η κατάλληλη θερμοκρασία για το τηγάνισμα της κροκέτας είναι οι 180-190 βαθμοί Κελσίου. Για να διαπιστώσουμε αν το λάδι έχει κάψει αρκετά, αν δεν έχουμε θερμόμετρο, υπάρχει η πρακτική προσέγγιση που λέει πως αν ρίξουμε μέσα κάποιο υλικό και βυθιστεί, τότε το λάδι δεν έχει πιάσει την κατάλληλη θερμοκρασία.

9. Δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα από κροκέτες στο τηγάνι, γιατί ενδέχεται να πέσει η θερμοκρασία και να ανατραπούν τα δεδομένα του τηγανίσματος.

10. Εφόσον το βασικό υλικό της κροκέτας, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι προμαγειρεμένο, αυτό που θέλουμε από το τηγάνισμα είναι να πάρει ωραίο χρώμα η επικάλυψη και να γίνει τραγανή. Αυτό είναι και το κριτήριο για το πόση ώρα πρέπει να τηγανίσουμε τις κροκέτες.

11. Μετά το τηγάνισμα στραγγίζουμε τις κροκέτες από το λάδι και τις περνάμε γρήγορά από το απορροφητικό χαρτί.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ